Barnklädesdebatten på Internet

Debatten om barnkläder

Den största debatten om barnkläder handlar om könsneutralitet. Modebolagen påstår att de ger vad kunderna vill ha men de som debatterar menar att bolagen inte har gjort en undersökning om vilka barnkläder som kunderna vill ha. De påstår vidare att könsneutrala kläder innebär tråkiga kläder, vilket inte är sant då bolagen kan låta sina designers designa sina barnkläder hur dem vill även fast de ska vara könsneutrala.

En annan het debatt är hur utmanande barnkläder ska få vara. Sommaren 2012 startade Malin Stehn ett föräldrauppror. Hon gick in på Facebook och skrev en kritisk frågeställning till klädjätten Lindex. Hon skrev ”Är det verkligen ’marknadens’ (producenters och konsumenters) önskan att nioåringar ska klä sig som, ursäkta uttrycket, luder?

Tajta kjolar med skinndetaljer, leopardmönstrat med svart spets, urringade toppar”. Inlägget fick flera tusen kommentarer och blev upphovet till en intensiv debatt i TV och tidningar. När Malin gick in på Lindex för att hitta praktiska barnkläder till sitt barn hittade hon endast genomskinliga blusar, behåtoppar och minikjolar. Man kan fråga sig om detta verkligen är något som en nioåring vill ha?

Det går även att kombinera detta med könsneutralt och utmanande barnkläder. Bloggaren Jennie skriver att det endast finns lekvänliga barnkläder för pojkar och inte för flickor. Storlekarna skiljer sig mellan könen. För pojkar är kläderna slappare och för flickor tightare. Enligt butiksbiträdet på butiken så berodde det på att pojkar leker på ett annat sätt. Detta uttalande satte fart på debatten och föräldrar frågar sig om tanken är att flickor ska sitta stilla och se söta ut medan pojkar ska vara ute och busa.

Det finns inga lagar som tvingar klädestillverkarna att tillverka kläder efter speciella normer utan de har fritt spelrum att tillverka kläder hur dem vill. En amerikansk forskare drar debatten ett steg längre och menar att hur en flicka kastar en boll jämfört med en man beror på vilka barnkläder de hade på sig som barn. Det är dock svårt att bevisa om det verkligen beror på kläderna eftersom barn har på sig olika sorters kläder hela tiden.

Men det är viktigt som förälder att fundera på vilka sorts barnkläder man ska använda för att bäst utveckla sitt barns motorik. Vissa forskare påstår också att det inte finns några fysiologiska skillnader mellan pojkar och flickor innan puberteten.

Som vanligt är det marknaden som styr vad som tillverkas och det är därför viktigt att debatter om dessa saker skapas för att få tillverkarna att ändra sig och tillverka barnkläder som passar alla typer av barn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *